Hukum Mim Sakinah

Pengertian Mim Sakinah

Mim Sakinah ialah mim yang tidak berbaris atau lebih dikenali sebagai mim mati. Mim Sakinah mempunyai ciri yang sama seperti Nun Sakinah kerana kedua-duanya memiliki suara yang keluar dari pangkal hidung, khaisyum yang mengeluarkan suara dengung atau sifat ghunnah sebagai satu ciri yang mesti ada pada Mim dan Nun Sakinah.

Kesemua hukum Mim Sakinah dikaitkan dengan perkataan syafawi yang bermaksud bibir kerana huruf mim itu adalah huruf yang keluar melalui pertemuan dua bibir.

Terdapat tiga hukum bagi Mim Sakinah apabila bertemu huruf-huruf al-Quran:

  • IDGHAM SYAFAWI –   ﺇﺩﻏﺎﻡ ﺷﻔﻮﻱ

Dari segi istilah bererti menggabungkan Mim Sakinah ke dalam mim berbaris berserta dengung.

Apabila Mim Sakinah bertemu dengan huruf mim yang berbaris maka hendaklah dimasukkan suara Mim Sakinah ke dalam yang berbaris itu dengan disertai dengung. Ini dapat dipastikan dengan merapatkan kedua-dua bibir dengan sempurna dan ditekan udara ke pangkal hidung untuk menyempurnakan dengung Mim Sakinah itu dengan kadar 2 harakat.

Hurufnya satu saja iaitu: MIM ( ﻡْ )

Idgam Syafawi juga dinamakan Idgham Mislain Soghir oleh kebanyakan ulama kerana perkataan Mislain bermaksud dua huruf yang serupa.

Contoh-contohnya:

وَخَلَقَ لَكُمْ مَّا فِي الْأَرْضِ – كُلَّمَا أَضَآءَ لَهُمْ مَّشَوْا فِيهِ – وَآمَنَهُمْ مِّنْ خَوْفٍ

  • IKHFA’ SYAFAWI –  ﺇﺧﻔﺎﺀ ﺷﻔﻮﻱ

Dari segi istilah bererti menyembunyikan sebutan Mim Sakinah berserta dengung.

Bacaan ikhfa’ syafawi ialah dengan cara menyembunyikan sebutan Mim Sakinah iaitu dengan melafazkan sebahagian hurufnya sahaja.

Cara bacaannya sama seperti cara bacaan Iqlab pada hukum nun sakinah iaitu dengan meringankan bibir semasa menyebut mim sukun dengan tidak merapatkan bibir sepenuhnya.

Hurufnya satu sahaja iaitu BA ( ب )

Contoh-contohnya:

وَمَنْ يَعْتَصِمْ بِاللهِ – مَالَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ – وَمَاهُمْ بِـمُـؤْمِنِيْنَ

  • IZHAR SYAFAWI – ﺇﻇﻬﺎﺭﺷﻔﻮﻱ

Dari segi istilah bererti menzahirkan sebutan Mim Sakinah dengan tanpa dengung.

Bacaan izhar syafawi ialah dengan cara menzahirkan sebutan Mim Sakinah tanpa dengung apabila ia bertemu dengan 26 huruf selain Mim dan Ba, iaitu dengan menahan udara dari naik ke pangkal hidung bagi mengelakkan keluarnya suara dengung itu. Bagi memastikan tiada dengung pada sebutan Mim, maka bibir hendaklah dibuka semula dengan cepat setelah ia dirapatkan.

Huruf-huruf Izhar Syafawi ada 26 kesemuanya iaitu selain daripada huruf Mim ( ﻡْ ) dan Ba ( ب ) .

Contoh-contoh:

  وَهُمْ سَـالِمُونَ – وَلأدْخِلَنَّكُـمْ جَنَّـاتٍ – لِنَجْعَلَهَا لَكُـمْ تَذْكِرةً – لِيَبْلُوَكُـمْ أَيُّكُمْ أَحْسَن – إِنْ كُنْتُمْ صَادِقينَ – لَقَدْ جَاءَكُـمْ رَسُولٌ – وَاْتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتَهُمْ – لَـمْ يَنْقصُوكُمْ -أَمْثَلُهُمْ طَرِيقَةً

Banner 7

rawatan bekam

One thought on “Hukum Mim Sakinah

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.